mandag 26. april 2010

Gjenoppretting av filer

Denne posten handler om hvordan du kan gjenopprette filer som er slettet.

Det er et par gode grunner til å lære om dette:
 • Du kan veldig raskt få heltestatus dersom du henter ut igjen fotoene som naboen/tanta/onkelbarnet slettet ved et uhell.
 • Det kan være veldig greit å forhindre at andre gjenoppretter filene på pc-en som du har tenkt å levere på miljøstasjonen.
Litt teori:

Dette er en sterk forenkling, men det forhindrer det ikke fra å kunne spare deg fra å miste filer eller oppleve pinlige episoder der andre får tak i data de ikke skal ha. Bare ikke skyld på meg når du har skrevet ditt eget operativsystem og får ytelses-problemer fordi du har tatt det litt for bokstavelig.

 • Datamaskiner lagrer filer på harddisker. For å slippe å lese gjennom hele disken hver gang en skal finne en fil blir litt informasjon om hver fil lagret i et felles register.
 • Filer som blir slettet blir normalt ikke slettet, - det eneste som skjer er at den pekeren i innholdsregisteret som peker på denne filen blir slettet eller markert som ubrukt.
Hva betyr dette i praksis:

 • Dersom filene ikke er overskrevet kan de ofte gjenopprettes, dersom en gjør det riktig. Det er ikke sikkert at all den gamle eposten, familiefotoene osv er tapt for alltid likevel.
 • Selv om du "sletter" alt dette og til og med formaterer disken din før du leverer den til miljøstasjonen, så kan de fortsatt gjenopprettes. Nå har de fleste av oss ikke så mye skummelt for seg, og heller ikke så mye hemmlig, men det kan jo være greit at ikke hvem som helst får tak i hva som alt.
 • Som før nevnt må filene ikke være overskrevet. For å sikre det bør disken det er snakk om snarest tas ut av bruk. En må altså ikke lagre noe mer på siken som en skal gjenopprette fra. En felle som en lett kan gå i her er å prøve å gjenopprette filene til disken de ble slettet fra.
Noen verktøy du kan prøve for å gjenopprette filer:

Dersom du bruker Windows, har dataene er på en usb-pinne, en ekstern disk eller et minnekort og ikke på harddisken inni maskinen kan du prøve dette verktøyet: http://www.piriform.com/recuva

På Mac og Linux kan du prøve photoRec, som også er gratis og fritt tilgjengelig.

Ingen av vertøyene over koster penger, men begge to har mulighet for å donere noen kroner i etterkant dersom en skulle være glad for å ha fått tilbake noen hundre foto.

I tillegg til disse finst det et titall andre programmer, noen gratis og også en del kommersielle. Grunnen til at akurat disse er kommet med i min artikkel er 1.) at de er gratis og 2.) at jeg har testet de ved et eller flere tilfeller og reddet bl.a. tusenvis av foto for venner, og derfor vet at de virker.

Til slutt: Maskinen min har kræsjet helt. Fins det noe jeg kan gjøre?

Dette er det klassiske eksempelet. Windows har blitt tregere og tregere helt siden maskinen var ny, og nå får du ikke en gang logget inn.

Heldigvis er det, som regel, bare Windows som har sluttet å fungere. Du kan starte maskinen ved hjelp av en live cd (som ikke vil påvirke disken din så lenge du ikke velger å installere,) koble til en ekstern harddisk og kopiere ut alle filene du ønsker. En god live-cd er ubuntu.

Noe du lurer på? Har du andre tips? Skriv en kommentar da vel!

  3 kommentarer:

  Tommy sa...

  Hvis harddisken har kræsjet. .altså skikkelig. får ikke åpnet den i det hele tatt. kommer ikke inn på maskina. ikke når jeg prøver harddisken i en annen maskin heller. Er eneste alternativ å sende den inn da?

  Erik I sa...

  Redd for det, i alle fall dersom det er krise dersom det blir borte for godt. I tilfeller der bare hadde "vært greit" å få berget data kan denne artikkelen kanskje hjelpe: http://server.dzone.com/news/what-do-when-hard-drive-fails.

  Har gjort lignende tidligere, i et tilfelle der det ble bestemt av kunden at dataene ikke var verdt flere tusen i gjenoppretting, så vi prøvde og fant ut at dersom disken sto på skrå så fikk vi den til å gå rundt. Så tok vi det viktigste filene først og greide å få ut det meste. Men regn med at disken kan bli totalt ødelagt.

  Erik I sa...

  Andreas Høyem Andersen berget mer enn 100 GB med bilder fra en trynet disk i går vha fryser-trikset. Se bilde: http://yfrog.com/5mi8cj